Har du blivit utsatt?

Hit kan du vända dig:

Kvinnofridslinjen – 020-50 50 50 / www.kvinnofridslinjen.se

En nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän kan också ringa hit. De har öppet dygnet runt och du ringer gratis oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen. Hit kan du ringa om du vill tala med någon om dina upplevelser eller om det är något du vill fråga om.  De som tar emot ditt samtal är socionomer eller sjuksköterskor med vana att möta människor i kris eller i svåra livssituationer. Av dem kan du få praktiska råd så att du kan förändra din nuvarande situation och ta dig vidare. De har tystnadsplikt och du kan välja att vara anonym. Du säger bara det du själv vill och orkar.

ROKS, Riksorgansiationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige – http://www.roks.se/har-finns-hjalp

Roks organiserar omkring 100 kvinno- och tjejjourer. På den här sidan kan du hitta jouren som ligger närmast där du bor. Våra jourer ger stöd utifrån den enskilda kvinnans behov och önskemål. Det kan handla om att man behöver prata om sin livssituation och sin nuvarande relation. Kanske behöver man få råd kring en polisanmälan eller en vårdnadstvist. Det kan också handla om att man utsatts för sexuella övergrepp, alldeles nyligen eller flera år tillbaka.

Tjejjourenwww.tjejjouren.se

Här finns kontaktuppgifter till alla tjejjourer i Sverige. En tjejjour är en ideell förening som jobbar gratis med att stötta och stärka unga tjejer. De flesta tjejjourerna har en kontaktjour som är öppen en eller flera gånger i veckan. Då kan unga tjejer höra av sig genom att mejla, chatta, ringa eller knacka på. Till en del jourer går det till och med att sms:a sina frågor. Det är alltid kvinnor och tjejer som svarar. Många av de som hör av sig till tjejjourerna har utsatts för våld och övergrepp eller mår dåligt på olika sätt. Andra behöver någon att prata av sig om skoldagen med, eller undrar något som har med sex eller kroppen att göra. Alla jourtjejer har tystnadsplikt och du som hör av dig kan vara helt anonym. Jourtjejerna är inte utbildade kuratorer, läkare eller poliser. De är engagerade medmänniskor med olika bakgrund, som ställer upp för att de vill och för att de vet att det behövs.

Ungdomsmottagningenwww.umo.se

Det finns ungdomsmottagningar i hela landet. Åldersgränsen ser lite olika ut på olika håll men brukar ligga mellan 12-13 och 20-25 år. På ungdomsmottagningen kan du prata om dina tankar, få svar på frågor och göra en gynekologisk undersökning.

Polisen – 114 14 / www.polisen.se/Kom-till-oss

Hit kan du ringa för att göra en polisanmälan eller tipsa polisen. Ring dock alltid 112  i akuta situationer och vid pågående brott.

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: