Internationella kvinnodagen 2013

Systrar, idag firar vi igen. Vunna segrar är alltid värda att fira, för motståndet finns fortfarande där. Vi befinner oss otvetydigt i en tid där feminismen är tillbakapressad och där antifeminismen normaliserats. Under den senaste tiden har bland annat kvinnohatets uttryck på nätet uppmärksammats. Det som pågår i dagstidningarnas kommentarsfält och på privata bloggar är uttryck för någonting större, någonting som vi som tjejer känner av varje dag. Det är ingen hemlighet att det finns en maktordning som överordnar män, men det är många som tjänar på att tysta ner det faktumet. När vi pratar om problemen och lyfter upp det på en politisk och strukturell nivå – då förväntar vi oss också åtgärder. Och det är hög tid för det nu.

Det är lätt att bli nedstämd över sakernas tillstånd och det är lätt att känna sig maktlös. Men motståndet mot den feministiska rörelsen måste också ses som en effekt av att vi faktiskt har gjort framsteg. Vi kvinnor och feminister har gjort oss synliga och tagit mer plats. Vi har backat upp och stöttat varandra. Vi har hållit om varandras ryggar och vi har lagt skulden där den hör hemma. Vi har påmint varandra om att vi faktiskt är halva befolkningen och att vi förtjänar halva makten. Vi har under det gångna året fortsatt att bredda de stigar som våra mammor, mormödrar och mormorsmödrar har trampat upp.

Idag är vi stoltare än någonsin över att vara feminister därför att feminismen behövs idag – lika mycket som den gjorde för 100 år sedan. För ett år sedan skrev vi att vi inte kommer att ge oss förrän vi har ett jämställt samhälle och det gäller fortfarande. För vi kommer inte att sluta kämpa, vi kommer inte att tystna och vi kommer inte att nöja oss förrän vi har uppnått ett jämställd samhälle på riktigt.

Idag är det internationella kvinnodagen. Låt oss fira feminismen.

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: