En systerskaplig fortsättning och ett feministiskt nytt år

I lite drygt ett år har vi nu haft den här bloggen. Vi har skrivit personligt, privat och politiskt. Om systerskap, vardagsrädsla och feminism. Om samhället idag, om aktuella och historiska händelser. När vi nu går in på ett nytt år gör vi det med ett löfte och några önskningar.

Om vi börjar med önskningarna så finns det himla mycket att skriva. Vi lever långt ifrån ett jämställt samhälle. Förra året lade vi 12 önskningar, så att en kunde uppfyllas varje månad. Tyvärr visade det sig inte vara fallet – samhället verkar trögare än så. Vad vi däremot har gjort sedan förra årsskiftet är att vi har bloggat en massa – och ni läsare har läst, kommenterat och delat med er.  Genom era kommentarer på bloggen, på facebook och på twitter har ni hjälpt oss att forma nästa års önskningar, och här kommer ett axplock av dessa (utan inbördes ordning):

1. Makt över våra egna kroppar. Våra kroppar är våra kroppar. Det är vi som har rätten till vår kropp och ingen annan. Våra kroppar är inte till för att vara tilltalande för någon annan – våra kroppar är till för oss. Att det finns andra åsikter om det här märktes inte minst i hår-debatten som kom upp under melodifestivalen. En kvinna med hår under armarna var för många människor så provocerande att hon enligt dem förtjänade att våldtas. Att hota kvinnor med våldtäkt är ett av de sätten som män då och då använder sin makt på för att trycka tillbaka oss och tysta oss. Att det här pågår i Sverige 2012 är helt sjukt. Vi vill inte se ett 2013 som fortsätter såhär.

2. Höj bidragen till kvinno- och tjejjourerna. Ärligt talat, hur svårt ska det vara? De flesta politiker är med på att kvinnojourer och tjejjourer är livsviktiga och Alliansen har flera gånger sagt att mäns våld mot kvinnor är ett prioriterat område. Hur kommer det sig då, att kvinno- och tjejjourer varje år kämpar för sin överlevnad pga för låga och kortsiktiga bidrag? SKÄRPNING.

3. Sprid sexköpslagen och utöka den. Den svenska sexköpslagen är bland det bästa som genomförts i Sverige och har bidragit till att prostitution och trafficking har minskat. Den lägger också tydligt skulden där den hör hemma – hos den som köper sex. Det vi måste göra nu är dels att sprida den här lagen, så att den instiftas i fler länder. Det andra är att vi måste utöka den – den måste även gälla svenska män som köper sex utomlands. Det här är inget konstigt, Norge har t.ex. gjort så. Det ska aldrig vara okej att köpa någon annans kropp, varken i Sverige eller någon annanstans. Att sprida och utöka sexköpslagen ser vi fram emot att man gör 2013.

Till sist önskar vi att män slutar våldta. Det skulle bli ett himla trevligare samhälle då. Och medan vi väntar på att få ett våldtäktsfritt samhälle, önskar vi att tjejer och kvinnor aldrig, aldrig någonsin skuldbeläggs efter en våldtäkt. Det är aldrig ditt fel. Tillsammans ska vi lägga skulden där den hör hemma.

Men vi kan ju inte bara hålla på att önska och önska, vi måste ju också avlägga ett nyårslöfte. Här kommer det:

Vi, Systerskaparna a.k.a Anna och Sunniva, lovar dyrt och heligt att fortsätta praktisera systerskap och sprida feminismens fantastiska lära.

Nu dansar vi in det nya året

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: