Lyssna på tjejerna

Hej!

Idag tänkte jag skriva lite om tolkningsföreträde och om vem som egentligen borde få definiera sin verklighet. Vem som får tolkningsföreträde i frågor är någonting som hela tiden är intressant. Och när det gäller tjejers verklighet så känns det ibland som att alla utom tjejerna får berätta om hur just tjejer upplever sin vardag.

Jag tänkte börja det här blogginlägget med någonting som kanske kommer att vända världen lite UPSIDE DOWN för vissa: lyssna på tjejerna.

Det kanske är dags att tjejer själva får berätta hur det känns att bli kallad hora? Eller hur det är att ta omvägar i korridorerna för att slippa glåporden? Hur en härskarteknik känns i kroppen när man blir förminskad i klassrummet?

Lika lite som vita kränkta män borde få sitta och bestämma om Tintin- böckerna återskapar stereotyper av andra människor, lika lite borde gubbar få sitta hemma i sina skinnfåtöljer med en whiskey i handen och definiera hur unga tjejer upplever sin vardag.

För att vi någonsin ska kunna bekämpa det skeva maktförhållandet mellan män och kvinnor, och för att vi någonsin ska uppnå ett jämställt samhälle, måste vi börja lyssna på tjejerna. Det är tjejerna som kan definiera sin egen vardag, och konkreta verktyg kan hittas utifrån deras berättelser.

Låter det konstigt? Orättvist? Tycker ni att jag vill tysta män och hindra dem från att vara delaktiga i jämställdhetsdebatten? Svaret är enkelt: nej. Men det är en verklig skillnad på att definiera något och på att föra berättelser vidare. Hittills har män överlag fått tolkningsföreträde i att inte bara beskriva sin egen vardag eller hur läget i världen ser ut, utan också i att beskriva tjejernas verklighet. Det är dags att tjejer ges utrymme att definiera sin egen vardag, sin egen verklighet. Och vem vet, kanske är din uppgift som man att ibland ta ett steg tillbaka och lämna utrymme åt andra? Bara en tanke.

Det finns så klart hoppfulla undantag där tjejers röster får komma fram, men snarare än undantag önskar jag att dessa vore regel. Snart är det ett nytt år, och 2013 kanske äntligen blir året som vi lyssnar på tjejerna. God fortsättning.

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: