Lagen – av och för män.

Idag skriver Nya Wermlands-tidningen om en våldtäktsrättegång där tingsrätten tror på kvinnan men trots det lägger ner åtalet. Varför? Därför att lagen är skriven av män som uppenbarligen inte förstår sig på trauman och de överlevnadsmekanismer en människa har, och inte kan kontrollera. Kvinnan i det här fallet ”stängde av”, som hon själv beskriver det. En väldigt vanlig reaktion vid en våldtäkt, som lagen inte tar någon som helst hänsyn till. Så här säger lagen:

Den som med våld eller hot tvingar en person till samlag eller annan jämförbar sexuell handling, döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år.

Det måste alltså finnas med våld eller hot för att det ska räknas som våldtäkt. Även om kvinnan sa nej och försökte hålla ihop benen så använde inte mannen våld eller hot och kan därför inte dömas för våldtäkt. Det man måste komma ihåg, och som är uppenbart i det här fallet, är att det sällan behövs våld eller hot för att genomföra en våldtäkt. I ett chocktillstånd gör få motstånd på ett sådant sätt att det krävs just våld. Jag tror att de allra flesta är överens om att allt efter ett nej är en våldtäkt. Även tingsrätten i det här fallet. Men vi måste också inse att även allt som inte är ett ja är lika mycket en våldtäkt. Det är viktigt, inte minst för alla utsatta.

Systrar, vi förtjänar bättre än så här.

Lagen behöver uppenbarligen formuleras om för att anpassas till verkligen. ”Att ha sex med någon som inte frivilligt deltar…” skulle vara en mer passande formulering. Den höga straffskalan tror jag också kan spela in i att många hellre friar än fäller. Det skriks då och då om högre straff, och jag förstår dem till viss del. Men om det står i vägen för att döma en massa våldtäktsmän överhuvudtaget så ser jag hellre ett lite kortare straff med en bättre formulerad lag så att fler faktiskt döms. Och kanske fler som vågar anmäla.

Annonser

2 responses to “Lagen – av och för män.

 • Malle

  Jag blir så arg! Måste man ta till med våld för att det ens ska ha en liten chans till att bli dömd våldtäkt. Måste det utvecklas till både våldtäkt och misshandel för att fatta att kvinnan inte var med på det tvingade samlaget? ETT NEJ ÄR ETT NEJ! Ett stelt kroppsspråk, allt som inte är en aktiv handling i att ”ja, jag vill det här” är ju att man inte vill!
  Jag tror porren förstör en del i det här, mainstreamporren där kvinnan ligger passivt och bara tar emot, killar tror att det är så det går till. Jag hade aldrig fortsatt smeka någon som ligger helt stelt, tittar bort, kryper ihop, blir tyst osv.
  SNÄLLA ÄNDRA LAGEN och visa att detta inte är okej!

  • systerskaparna

   Ja visst blir man upprörd! Jag håller med dig angående porrindustrin, det är klart att unga grabbar påverkas av de bilder de får på film, och det är ju sällan särskilt sunda bilder. /Sunniva

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: