Jag vill inte vänta i 100 år

Hej!

Herregud, det var över en månad sen som jag bloggade. Det blir väl sådär ibland, livet kommer i vägen. Men det är jättekul att ni fortsätter läsa, dela och kommentera.

Så nu tänkte jag alltså skriva ett inlägg. Det känns som att jag har tänkt på så himla mycket sedan sist men det är antagligen lite för mycket för att jag ska få ner det på en längd som folk pallar att läsa.

Men en sak hade jag i alla fall tänkt ta upp. Kommer ni ihåg det här inlägget, efter Statistiska Centralbyråns rapport om hur hemarbetet fördelas mellan kvinnor och män i Sverige? För att citera mig själv så skrev jag att lite statistik är alltid bra för att bemöta de människor som ba “ÖÖÖH MEN ALLTSÅ SVERIGE ÄR JU JÄMSTÄLLT LIXOM”.

Lite liknande kände jag när DN rapporterade här om dagen, att kvinnors löner i Sverige är ikapp männens om ungefär 100 år. Det låter väl kul? Återigen kan vi spräcka myterna om att Sverige är ett jämställt land som varken behöver feminism eller en bättre ekonomisk politik. Dels handlar det om att kvinnodominerade yrken generellt är mer lågavlönade (OBS! Titta hit!) och dels att kvinnors deltidsarbetande hänger ihop med att ansvaret för hus och hem fortfarande vilar hos dem. Dessutom är många av de kvinnodominerade jobben präglade av osäkra anställningsformer, vilket påverkar tryggheten på arbetsmarknaden, sysselsättningsgraden, semesterersättning, pension osv.

Så, vad ska vi göra då? Jag vet i alla fall vad vi inte ska göra. Vi ska inte lansera massa vårdnadsbidrag som leder tankarna tillbaka till 1950-talet och bakåt. Det vi istället måste göra är införa rätt till heltid, höja lönerna i offentlig sektor och på riktigt ta tag i det ojämställda hemarbetet. Det där sista kan man så klart spåra hur långt bak som helst: varför tar kvinnor mer ansvar för hemarbetet? Varför har vi en könssegregerad arbetsmarknad, och hur kopplas detta till våra könsroller? Varför är kvinnodominerade arbeten lägre avlönade än mansdominerade? Slutsatsen är väl att åtgärder inte bara måste tas på arbetsmarknaden här och nu, utan att åtgärder måste tas redan första dagen på dagis där man måste ifrågasätta på vilket sätt man behandlar pojkar och flickor. Sen kanske vi kan leva i ett samhälle där ekonomisk självständighet ska vara lika självklart för kvinnor som för män, och jag vill inte vänta i 100 år på det.

Hej så länge!

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: