Ansvaret för trygghet vilar på samhället, inte på den enskilda tjejen

Ikväll var jag påväg hem efter att ha varit hemma hos en vän. Jag bor ganska nära så jag började promenera och gick längs de stora gatorna där folk var i rörelse. Det var rätt skönt att gå och jag skulle gärna fortsatt ända hem, men trots allt så ändrade jag mig. Jag ville inte gå den sista biten på den långa gatan med dålig belysning, så jag satte mig och väntade i 10 minuter på bussen- trots att jag skulle ha hunnit hem på samma tid.

Jag känner mycket väl igen mig i det som kallas för vardagsrädsla. Att inte känna sig direkt rädd, men att inte känna sig direkt trygg heller. Det var precis så det kändes. Jag kunde ha fortsatt min promenad och varit hemma 10 minuter senare, men ändå satte jag mig och väntade på min buss. Jag vet att jag inte är ensam om det här. Bland mina tjejkompisar är det ofta samma sak, och jag tror att många andra också känner igen sig i det. Att hela tiden förhålla sig till en- ibland avlägsen och ibland väldigt närvarande- rädsla. Det är vardagsmat och det begränsar oss i det offentliga rummet.

Under sommaren larmas det i media om överfallsvåldtäkter, och till oss tjejer ges inte sällan tips på hur vi ska göra för att inte bli utsatta. Skulden läggs alltså på oss tjejer och vi ska lära oss hur vi ska bete oss (bli inte för full), klä oss (undvik kortkort) och hur vi ska röra oss (gå inte ensam hem).

Jag är jävligt trött på det här. Det är helt okej att vänta på bussen, men det ska också kännas helt okej att gå ända hem. När ska samhället ta sitt ansvar för att öka tryggheten för tjejer? Varför hittar jag istället inga tips för killar hur de ska göra för att inte våldta? Ansvaret för att tjejer ska känna sig trygga vilar inte på tjejerna, utan det måste vara en samhällelig angelägenhet. Det är dags att lägga ner skuldbeläggandet av tjejer. Och while you’re at it- öka belysningen på min gata också, så att jag vågar gå ända hem.

 

Annonser

3 responses to “Ansvaret för trygghet vilar på samhället, inte på den enskilda tjejen

  • Trygghet och ansvar « Idaevangeliet

    […] Ansvaret för trygghet vilar på samhället, inte på den enskilda tjejen på bloggen Systerskaparna och kände att jag också ville lufta det litegrann. Dels för att jag […]

  • Fia - Share the grace

    Är tjejer generellt rädda för att bli våldtagna på vägen hem? Min skräck är att bli knivrånad eller nedslagen. Har aldrig haft en tanke på att någon skulle våldta mig i en överfallssituation. Det är intressant hur olika man tänker.

  • Fanny

    Bra inlägg! VI är fler och fler som börjar ställa os frågan – VARFÖR tar JAG ansvaret för att det finns folk som inte respekterar andras kroppsliga integritet? Missa inte vår aktion som handlar om precis det här – var är våldtäktsförövarna? Nu på lördag kl 16-18 på Södermalmstorg 🙂 http://www.facebook.com/forovarna

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: