Ryggdunket – mannens bästa vän

De senaste dagarna har jag pratat med flera kvinnliga vänner som alla haft varsin historia om killar som betett riktigt illa utan att överhuvudtaget inse det själva. Vi snackar härskartekniker, skitsnack, lögner och orimliga påhopp. Det som är mest provocerande är inte alltid alla dessa svinerier som grabbarna gjort, utan att de blivit uppbackade av andra grabbar som inte haft nån aning om vad saken egentligen handlat om. Men dunka varandra i ryggen, det är de bra på.

Det är så otroligt provocerande att vi tjejer, framför allt tjejer på olika positioner, på arbetsplatsen eller i en organisation, får så mycket skit slängd i ansiktet. Sinsemellan kan killarna diskutera normalt, medan vi blir kallade för lite allt möjligt, om vi ens blir lyssnade på. Det är ju ingen nyhet för en feminist att det är så här. Men när man får flera händelser berättade för en, som så tydligt handlar om snubbar som bara håller varandra om ryggen, då blir man less. Vad är det som är så svårt med att lyssna normalt på vad en person säger oavsett om personen är kille eller tjej? Och vad är det som är så svårt med att ge ett sakligt svar, eller ett svar överhuvudtaget?

Att backa upp någon är inte fel i sig. Problemet ligger i att killar är jävligt bra på att backa upp varandra, men väldigt dåliga på att backa upp oss tjejer. Därför är det en strategi för oss att börja backa upp varandra mer. Vi behöver inte alltid hålla med varandra om precis allting, men att uppmärksamma det någon sagt, ge svar, credda varandra. Det är något vi tjänar på. Det kluriga med det här är att det finns en mer eller mindre omedveten tanke hos många om att killars uppmärksamhet och cred väger tyngre. Jag luras själv av det ibland. Man får helt enkelt försöka att bli mer medveten om att det kan vara så, och istället credda varandra och ta åt sig minst lika mycket av andra kvinnors ryggdunkar.

Dessa ryggdunkar finns i många olika former, allt från fysiska faktiska ryggdunkar till valet av chefer och styrelseledamöter. ”Kompetens ska före kön” säger både de som är för och mot kvotering till styrelseposter. Men när det inte gör det, utan enbart är män som dunkar varandra i ryggen, då har vi systerskapet som en stöttepelare.

Så nu vill jag ge en ordentlig ryggdunk till alla tjejer/kvinnor/brudar. Because we’re worth it.

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: