Tjejer går samman mot skönhetsidealen

Jag har tänkt på en sak på senaste tiden. På fler och fler ställen dyker diskussionen upp om hur de retuscherade bilderna på tjejer och kvinnor skapar ett ouppnåeligt skönhetsideal. Hur de påverkar våra självbilder och hur de bidrar till tjejers ohälsa.

För ett tag sedan startade Sveriges Kvinnolobby ett upprop för en lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam, med en namninsamling och en facebooksida kallad Viktigt Meddelande till Allmänhetensom bland annat beskrivs med dessa ord:

Sexualiseringen av det offentliga rummet har en enorm betydelse för kvinnors självbild och mäns uppfattning av kvinnor. Därför utfärdar vi nu ett Viktigt Meddelande till Allmänheten: Könsdiskriminerande reklam skadar allvarligt dig och människor i din närhet.”

Förutom Sveriges Kvinnolobby höjer fler och fler sina röster om hur kroppsretuscherade bilder bör märkas- eller helt enkelt tas bort.

När fotomodellen Emma Wiklund sommarpratade för ett tag sedan, berättade även hon från insidan av modebranschen hur idealen  blivit allt smalare, hur retuscheringen nått nya höjder sedan fotoshop kommit in i bilden, och kanske det allra viktigaste- vem som bär ansvaret för den här utvecklingen. Och enligt henne är en sak säker- det är inte modellernas fel. Enligt Wiklund ligger det största ansvaret idag hos designers, reklambyråer och chefredaktörer för de stora tidningarna. Man kan tycka vad man vill om modebranschen i stort, men jag tycker i alla fall att det är bra när någon som verkar inom den går ut och pratar om idealen och placerar ansvaret.

Och att påverka chefredaktörer, det gjorde 14-åriga Julia Bluhm som startade en kampanj, samlade in 84 000 namnunderskrifter och fick tonårstidningen Seventeen att sluta kroppsretuschera bilder på tjejer i tidningen. Hon säger att ”Jag har alltid vetat att Photoshop kan ha stor påverkan på tjejer, deras kroppsuppfattning och hur de ser på sig själva. Du måste få se någonting realistiskt – en bild av vad som verkligen representerar en tonårstjej nuförtiden.”

Helt fantastiskt. Jag blev nästan tårögd när jag läste. Sån jävla styrka i att tjejer går samman och kräver bilder på riktiga tjejer. Och det ger resultat.

För det är ju också grejen med de retuscherade bilderna som jagar oss vart vi än går- inte ens tjejen på bilden ser ut sådär. Vi blir påhoppade av ouppnåeliga skönhetsideal som vi tjejer ska försöka leva upp till, och det är ingen tvekan om att det här leder till en ökad ohälsa hos tjejer- med ätstörningar, självskadebeteende och mycket mer. Objektifieringen av kvinnor finns överallt, och i tidningar och reklam blir den ibland som mest tydlig. Det känns så himla bra att det blir en debatt om det här, att frågan tas upp på den politiska dagordningen, att människor reagerar och agerar.

När Julia Bluhm och andra tonårstjejer går samman och gör plakat med texten ”Tonårstjejer mot Photoshop” ger det mig hopp. Och det visar på att det faktiskt går att förändra. För vi tjejer vill inte ha verklighetsfrånvända skönhetsideal att leva upp till. Vi vill veta att vi duger som vi är.

Jag hoppas att de här tjejerna kan inspirera många andra, och kan de så kan vi- eller hur?

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: