Abort är bra!

”I hela världen blåser samma vindar och aborträtten skickas i graven i delstater och länder på löpande band. I graven skickas också kvinnorna som dör till följd av illegala aborter och förlossningar och barnsäng.” 

Så skriver Jona Elings i Arbetaren idag. Läs hennes text, den är tänkvärd.

Jag blir precis som Elings, oerhört provocerad av alla som ifrågasätter kvinnans rätt till abort. Det handlar kort sagt om kvinnans rätt till sin egen kropp. När det kommer till om en kvinna ska göra abort eller inte har mannen lika lite att säga till om som hans spermier.  I ett förhållande kan man absolut prata om det, diskutera fram och tillbaka om man tillsammans vill ha barn eller inte. Men kvinnan har alltid, alltid sista ordet. Det beror på en enda sak – det handlar om hennes kropp.

En graviditet är bland det farligaste en kvinna kan utsätta sig för. Men det är inte bara därför kvinnan har sista ordet. Utan faktiskt enbart för att det är hon som under 9 månader riskerar att utsättas för en jävla massa biverkningar och komplikationer. Det toppas med att hon kommer få lägre lön resten av livet jämfört med sina manliga kollegor. Nu kanske det inte är det som alla gånger är det avgörande faktorn, även om det är den bittra verkligheten.

”Om vi skalar bort religiösa och moraliska föreställningar om abort, finns det då någon substans i abortmotståndarnas argument? Hur är det till exempel med lungcancerbehandling, den borde med samma reaktionära logik inte få ersätta nikotinplåster. Tänk att det är just abort av alla medicinska behandlingar som måste kompliceras och debatteras.”

Klockren jämförelse. Det beror helt enkelt på att abort handlar om kvinnor. Ja, jag är feminist. Jag ser att det finns en könsmaktordning i samhället där mannen generellt är överordnad kvinnan. Det här är bara ett av alla uttryck för detta. Jag har tidigare skrivit om p-piller, alla komplikationer tjejer och kvinnors tvingas stå ut med och att det tagits fram ett p-piller för män, men att de inte säljs. Därför att de män som testat detta revolutionära p-piller klagade för mycket på alla biverkningar. De dog inte i alla fall.

Nu är inte ju inte alla abortmotståndare män, men, det finns ett sammanhang mellan all denna kritik mot abort, tron om att alla kvinnor inte vill annat än att bli mamma, våldtäkter, löneskillnaden mellan könen etc etc etc… Det kallas könsmaktsordningen.

Abort är bra. Det handlar om våra kroppar, våra liv. Låt oss få bestämma själva.

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: