Prostitution är inte sexarbete

Okej, jag lackar på folk som debatterar om prostitution som ett arbete som alla andra. Att det helt enkelt är ett ”sexarbete”, och att vi – bland annat för dessa sexarbetares skull- därmed bör riva upp den svenska sexköpslagen.

Att sälja sex är inget arbete som alla andra, utan prostitution och trafficking handlar om att män anser sig ha rätt till att köpa kvinnors kroppar. Om det inte var så, så skulle prostitution och trafficking inte existera.

Att män handlar med kvinnors kroppar är en av de yttersta konsekvenserna av könsmaktsordningen. Prostitution och trafficking bygger på en syn på att kvinnors kroppar kan köpas och säljas. Den som inte ser det sjuka i det här bör tänka en gång till. Den svenska sexköpslagen lägger skulden på den som köper sex, och snarare än att riva upp den bör den spridas och utökas: spridas till andra länder och utökas i den bemärkelse att det blir olagligt för svenska män även att köpa sex utomlands.

Den svenska sexköpslagen har gett goda resultat i bekämpandet av handeln med kvinnors kroppar, och att riva upp den vore ett stort steg bakåt för den feministiska kampen. De som argumenterar utifrån att sälja sin kropp ska ses som  ett ”arbete”, gör att hela debatten hamnar snett. Istället för att fokusera på hur män köper kvinnors kroppar så talas det alltså om prostitution utifrån en arbetets retorik. Det öppnar för en normalisering av prostitution och människohandel, och debatten blir helt blind för strukturer.

De som vill se prostitution som ett sexarbete talar om ”rätten” att sälja sex. Men ska man tala om rätt och rättighet här så  ska det handla om alla människors rätt till sin egen kropp och ingenting annat. Systrar över hela världen har kämpat för att vi ska äga rätten till våra egna kroppar, och att riva upp en lag som lägger skulden på sexköparna är ett stort steg i fel riktning. Våra kroppar är inte till för att köpas och säljas. Svårare än så är det inte.

Annonser

2 responses to “Prostitution är inte sexarbete

  • Chris

    En av de grejer inom jämställdhetsdebatten som berör mig mest. Inställningen till sexindustrin handlar inte om motstånd, folk är väldigt accepterande för att sånt ska få finnas i samhället eftersom alla ”måste få göra som de vill”. Sjukt, äckligt och skadligt, bara ännu ett uttryck för maktstrukturerna i samhället.

  • Människan är inte till salu « systerskaparna

    […] har tidigare skrivit om prostitution här på bloggen, och min ståndpunkt står kvar: den svenska sexköpslagen är en av våra stora vinster. Genom att […]

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: