Jämställdhet utan maktperspektiv

Jag blir glad när det diskuteras om jämställdhet. Däremot blir jag mindre glad av att så många diskussioner om jämställdhet helt saknar ett maktperspektiv.

Det går att säga väldigt fina ord om varför ett jämställt samhälle är önskvärt- men hur ska vi nå dit? Avsaknaden av maktperspektivet lämnar oss allt för ofta i ett resonemang att ”såhär är det” och ”såhär borde det vara”. Men varför ser det ut som det gör, och hur ska vi göra för att förändra det?

För mig är maktperspektivet centralt- i förståelsen om relationen mellan könen, varför samhället ser ut som det gör och hur vi ska göra för att förändra det. Någon gång måste vi erkänna att det finns en könsmaktsordning. Att de finns de som tjänar på den och de som förlorar på den. Hur befästandet av makt finns i männens bastuklubbar, i löneförhandlingarnas rum och i mäns våld mot kvinnor. När vi inte erkänner att det finns en maktobalans, hittar vi inte heller några verktyg för att förändra den.

Att sakna maktperspektiv i jämställdhetsdebatten resulterar allt för ofta i ett skuldbeläggande av kvinnor. Att det ligger kvinnor till ansvar att helt enkelt ta mer plats, ta för sig mer och därmed lösa jämställdhetsfrågan. Man får det att låta så enkelt. Gör det bara. 

Vi måste fråga oss vad som står i vägen. Folk (läs: män) säger åt mig att ta mer plats. Jag frågar: vart finns platsen? Vi kvinnor föds inte med en mindre vilja att synas och höras. Däremot föds vi in i ett samhälle som ger oss mindre handlingsutrymme att faktiskt göra det. Och det som står i vägen är inte vår vilja att  ta plats, utan det som står i vägen är att platsen är tagen av någon annan.

Genom att se jämställdhet ur ett maktperspektiv går det också att se vilka som faktiskt måste backa för att ett jämställt samhälle ska vara möjligt. Om vi kvinnor ska ta mer plats måste också gruppen män ta mindre plats. Så enkelt är det.

Feminismen ger oss de konkreta verktygen för att skapa ett jämställt samhälle. Feminismen ser att det finns en maktobalans mellan könen, och att den måste förändras. Klart som fan att gruppen män kommer få ta ett kliv tillbaka, och det beror helt enkelt på att vi kvinnor har lika mycket rätt att ta plats och har rätt till halva makten. Klarare än så blir det inte.

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: