#tafs är inte en komplimang

Senaste dagarna har hashtagen #tafs rullat igång på Twitter. Hundratals tjejer och kvinnor vittnar om tafs de blivit utsatta för både i mellanstadiet och på krogen. Ibland har någon gripit in och satt taffsaren på plats. I andra fall har tjejen blivit utslängd från krogen för att hon gjorde motstånd. Allt för många gånger har tjejen knappt vågat berätta på grund av skam.

Din kropp är din kropp, ingen rör den utan tillåtelse. Allt annat är sexuella övergrepp.

Det är inte en komplimang att bli tafsad på rumpan. Ingen vill bli inträngd i ett hörn och tagen på av flera snubbar samtidigt. Tjejer i mellanstadiet ska inte behöva stå med rumpan mot väggen och skolböckerna för bröstet för att undvika att bli tafsad på. För så ser tyvärr verkligheten ut idag. Redan i tidig ålder lär vi oss att förhålla oss till det sexualiserade våldet. (När jag skriver sexualiserat våld menar jag allt från just tafsningar till misshandel och våldtäkt)

Redan i tidig ålder lär sig tjejer hur man ska göra för att undvika att killarna i klassen ska kunna klämma en på rumpan eller brösten. Vi lär oss tidigt att undvika att gå själv sena, mörka kvällar. Allt för många tjejer och kvinnor (ja, även äldre damer förhåller sig till det sexualiserade våldet), begränsar sina liv, allt för att undvika det otänkbara. En våldtäkt. För allt det här hänger ihop. Jag ska försöka att inte sväva ut allt för mycket, men allt sexualiserat våld hänger ihop. Tafsningar vi blir utsatta för i mellanstadiet, våldtäkten på den där festen i gymnasiet, misshandeln av sin man. Det grundar sig i samma struktur – könsmaktsordningen.

Våra kroppar är inte allmän egendom. Vem som helst får inte ta på oss. Systrar, vi har ingenting att skämmas över. Om någon tar sig rätten att tafsa, då har vi rätt att säga ifrån, vi har rätt att slå tillbaka med våld om det behövs. Ingen har rätt att tafsa, och det är inte vi som ska skämmas.

Annonser

One response to “#tafs är inte en komplimang

  • Maria

    Älskar slutordet. Läste det flera gånger och kände hur lite starkare jag blev. Det är okej att säga ifrån!

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: