What can we do? – Plenty, sister!

Är du också frustrerad över det sexualiserade våldet som kvinnor utsätts för dagligen? Kanske har du själv blivit utsatt? Kanske känner du någon? Eller såg du kanske dokumentären på SVT1 igår om Sara? Önskar du att det fanns något du kunde göra för alla dessa tjejer och kvinnor? Det finns det!

ROKS – Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige – bedriver just nu en kampanj för att få fler att engagera sig.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

En enskild jourkvinna eller tjej kan vara skillnaden mellan liv och död, eller mellan fortsatt rädsla och början på vägen till upprättelse och frihet. Jourkvinnan svarar i telefonen när den sönderslagna kvinnan till sist bestämt sig för att ringa. Hon tar emot i det skyddade boendet när en mamma och hennes barn kommer för att få en stunds lugn och ro, och skydd från våldet. Hon står vid en stödsökande kvinnas sida i möten med socialtjänst, med polis och med advokat, som stöttar och säkrar att hon får det stöd hon har rätt till från samhället.

Jourtjejen är precis lika viktig. Hon finns på nätet, på chatten eller mejlen, och svarar på frågor om allt från anorexi och självskadebeteende till onani och hur det känns att vara kär. Hon åker ut till skolorna och pratar med ungdomar om normer, könsroller, och att de duger som de är. Hon lyssnar, stöttar och peppar, utan att ifrågasätta eller skuldbelägga.

Därför är Roksjourerna kvinnoseparatistiska. De är tillflyktsorter för våldsutsatta tjejer, kvinnor och deras barn som behöver stöd och skyddat boende. Samtidigt är jourerna mötesplatser för kvinnor och tjejer som vill arbeta politiskt för kvinnors frigörelse. Det är tack vare kvinnors självständiga organisering som vi i dag har kvinnlig rösträtt, rätt till utbildning och fri abort. Och det är fortfarande viktigt att det finns arenor där kvinnor kan organisera sig politiskt, utan mäns tolkningsföreträde.

Tillsammans gör vi skillnad – systerskapet ger dig styrkan.

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: