Tack Sara för att du berättar din historia

Ni var säkert många som ikväll såg på  Dokument inifrån: Ingen riktig våldtäkt. Sara berättar sin historia om hur hon blev våldtagen.

Jag kommer mest skriva lite tankar jag har såhär efteråt, och redogöra för lite av det som framgick i dokumentären. Men till er som inte såg dokumentären: gör det. Här kan ni se den: http://svtplay.se/v/2797761/dokument_inifran/ingen_riktig_valdtakt.

Dokumentären handlar om Sara som berättar om hur hon blivit våldtagen på en hemmafest. Hon berättar om skulden och skammen, om att känna sig äcklig. Om att inte få något stöd efteråt.

Den här våldtäkten stämde inte överens med bilden av den ”riktiga” våldtäkten. I dokumentären diskuteras en syn på våldtäkt som är återkommande. Den äckliga gubben. Mannen i busken. Mannen man aldrig har träffat förut. Han som hoppar fram från ingenstans och använder mycket våld. Tjejens beteende innan övergreppet som någonting som spelar roll. Samtidigt som den här bilden framträder, har var 10:e tjej på gymnasiet någon gång haft sex mot sin vilja. I drygt hälften av fallen var förövaren en jämnårig. Var 10:e tjej ger ett snitt på en tjej i varje gymnasieklass. Förövaren kan vara någon i ens kompisgäng.

Under hela dokumentären återkommer skuldbeläggandet-  hur ansvar ändå ska läggas på tjejen, beroende på hennes beteende före övergreppet. Det här var ingen ”riktig” våldtäkt. Sara blev kallad för hora, medan killarna fick högre status. Ingen frågade henne om hennes egen version av vad som hade hänt.

Det väcker många känslor att se dokumentärer som denna, men det är så jävla viktigt. Och Sara är inte ensam- hon har sällskap av ungefär en tjej i varje gymnasieklass. Bilden på överfallsvåldtäkten som den enda ”riktiga” våldtäkten medverkar till skuldbeläggande för tjejer som Sara. Det är tjejers egna berättelser som utmanar myterna kring  hur en ”riktig” våldtäkt går till. Det är tjejers egna berättelser som vi ska lyssna på.

Jag vill bara säga tack till dig. Tack Sara, för att du berättar din historia.

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: