Hand i hand strömmar vi ner för gatorna

Vi ska gå ut tillsammans systrar i ett nytt liv

Hand i hand strömmar vi ner för gatorna

och vi svämmar över vägarna i bredder 

med vår glädje spränger vi gränserna*

Ibland så gräver jag ner mig i kvinnorörelsen under 1960- och 1970-talen, som har betytt så oerhört, oerhört mycket. Jag läser deras uttalanden och deras kraftfulla slagord. Lyssnar på Sånger om kvinnor och Röda Bönor. Förundras av dess sprängkraft. Romantiserar lite, visst, men varför ska man inte få göra det?

Speciellt 1970-talet var en tid då många kvinnor organiserade sig, skapade egna nätverk och ställde krav utifrån sin egen verklighet. Vi har mycket att tacka dem för. ”Det personliga är politiskt” gav politiken en helt ny dimension, då relationer kring våra köksbord hamnade på den politiska dagordningen.

Ni gav så mycket i kampen. Kampen för lika lön, kampen för vår rätt till våra egna kroppar. ”Systerskap ger styrka” stod det på parollerna.

aj aj aj aj om vindarna blåser mot oss 

skuldra vid skuldra stöder vi varann 

aj aj aj aj om vindarna blåser med oss 

delar vi med oss av det vi kan*

Ni trampade upp stigar, gjorde vägarna lite lättare att gå på. Jag vet att jag hyllar systerskapet om och om igen, men det är för att det betyder så mycket. För mig är systerskap frihet. Vi behöver inte hålla med varandra om allt hela tiden, men vi har någonting som vi delar och som ger oss styrka att trampa upp ännu fler stigar, bredda ännu fler vägar. Stötta varandra när vi när det går bra, stötta varandra när det går dåligt.

Feminismen är en frihetskamp, och vi är inte framme än. Men vi kommer inte att sluta kämpa, och vi är hela tiden i rörelse.

* Röda Bönor- Vi ska gå ut tillsammans

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: