Fattas: 70 miljarder kronor

Förra veckan kom Kommunal, Legitimerade Sjukgymnasters förbund LSR, Akademikerförbundet SSR, Vison och Vårdförbundet ut med en gemensam rapport; Hög tid för jämställda löner.

Rapporten behandlar löneskillnader mellan män och kvinnor i Sverige. En historisk tillbakablick visar att löneskillnaderna minskade drastiskt från slutet av 1960-talet till början av 1980-talet, men att de 30 senaste åren har lönerna bara minskat med 3 procentenheter.

Under rubriken ”Löneskillnaden idag” visar rapporten att kvinnor år 2010 tjänade 85,7 procent av männens löner eller 4 400 kronor mindre i månaden. Utifrån rimligheten att kvinnor ska ha lika hög lön som män, fattas det omkring 70 miljarder kronor per år i kvinnors lönekuvert.

Jag tänkte inte på in på alla av rapportens olika tabeller och beräkningar (det får ni jättegärna göra själva), men en sak tänkte jag nämna: den könssegregerade arbetsmarknaden. Jag citerar s. 10 i rapporten:

”Yrken som i huvudsak innehas av kvinnor värderas systematiskt lägre än likvärdiga
yrken som i huvudsak innehas av män, trots att yrkena kan antas vara av lika värde
med avseende på arbetets svårighetsgrad. Det innebär att det finns en strukturell
diskriminering mot kvinnodominerade yrken”

Sambandet mellan kvinnodominerade/mansdominerade yrken och löneskillnaden, visas i Diagram 5 i rapporten.

Rapporten gör även hål på en del myter om varför kvinnor tjänar mindre än män, bland annat en myt om att löneskillnaden beror på män och kvinnors individuella egenskaper, exempelvis sämre utbildning. Faktum är att kvinnor har en högre utbildningsnivå än män. Fler kvinnor än män har mer än förgymnasial utbildning, fler kvinnor än män har eftergymnasial utbildning och kvinnor är idag i majoritet på doktorandutbildningarna i Sverige. Så argumentet om att kvinnor har en sämre utbildning är helt enkelt felaktigt.

I slutet av rapporten presenteras sju förslag på åtgärder för att komma tillrätta med den strukturella diskrimineringen. Åter igen hänvisar jag er till rapporten för att läsa alla förslag, men så länge kan jag nämna två av dem:

  • Att lönerna för kvinnodominerade yrken uppvärderas i relevans till den kunskap, de krav och det ansvar som arbetet kräver 
  • Att införa ”rätt till heltid” i kommuner och landsting för ökad sysselsättningsgrad bland kvinnor.
Jag tycker att det är skitbra att det kommer ut sådana här rapporter. Dels för att statistik äger (jag har sagt det förr) och för att en kartläggning över löneskillnaderna just gör att man kan se vilka faktorer det är som gör vår arbetsmarknad så ojämställd, och för att som följd till detta ta fram förslag för att åtgärda problemet.
Kvinnolönerna togs bort ur avtalen på 1960-talet, men vi har fortfarande kvinnolöner i Sverige 2012. Det. Duger. Inte.
Annonser

One response to “Fattas: 70 miljarder kronor

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: