Tafsare ska inte ha en andra chans

Många såg säkert på Melodifestivalen igår, alternativt har läst Aftonbladet idag. Thorsten Flinck inte bara uppträdde på festivalen, utan han passade också på att ta programledaren Gina på rumpan. Charmigt.

Jag satt och följde twitter-flödet och till min glädje var det många som reagerade på detta, och såg det uppenbara i hur vidrigt det var. Cicci Wallin var en av dem som direkt skrev på twitter hur oacceptabelt det var. Hon fick medhåll från många, men som vanligt fanns det personer som bad henne ”coola ner” och inte ta det så allvarligt.

Åter igen visar sig sexism-debatten vara så viktig. Det känns inte som att det ska vara nödvändigt att behöva förklara för folk varför det INTE är okej för en man att ta för sig av en kvinnas kropp på det sättet. Men tyvärr är våldet mot kvinnor så pass normaliserat, att många inte ens reagerar på det som att det skulle vara en big deal.

Och det letas upp ursäkter för att göra agerandet mer okej, och för att lägga över lite av skulden på Gina. ”Vadå, det var ju hon som bad om en kram”. Så, ni menar att en kram de facto är en inbjudan till att också klämma lite på rumpan? Det är farligt att resonera så. Det är att ursäkta våldet. Det är samma typ av tankesätt som gör att våldtäkter ursäktas med att ”hon ville ju hångla med honom tidigare under kvällen”.

Snälla, sluta förminska våldet och sluta förminska de som reagerar på det. Det finns bara en som bär skulden, och det är han som tafsar. Tack till er som reagerat på detta. Det finns inga ursäkter. Tillsammans fortsätter vi att ta kampen mot sexismen.

 

 

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: