Kvinnofientlighet i Chalmers tidning

Flera av er har säkert läst den här artikeln i Göteborgsposten idag.

En av tidningens skribenter skriver att han inte tål feminister, med bland annat dessa argument:

”Det enda de radikala feministerna gör är att skapa större klyftor mellan män och kvinnor genom påståendet att en könskamp fortfarande existerar. Gräv ner yxan och hävda er istället. På arbetsplatser såväl som i hemmet.”

 ”Det feminister gör genom att demonisera män är att försätta sig själva i en offerposition som tillåter dem att ta till knytnävarna. Precis som tyskarna under trettiotalet demoniserade judarna.”

Det här är förstås helt sjukt, att skriva och att tycka så. Jag undrar vilken världsbild denna skribent har. Att jämföra feminister med nazisterna är förstås djupt allvarligt. Och att anklaga feminister för att skapa större klyftor mellan män och kvinnor, samt att be feminister ”gräva ner yxan och hävda er istället”, är ett hån mot alla som dagligen lever med könsmaktsordningens konsekvenser. Ett hån mot de kvinnor som lever med en av könsmaktsordningens värsta yttringar, våldet från män.

Det är ett hån mot de 27 312 anmälda våldsbrott mot kvinnor över 18 år under 2010 (där det i 85% av fallen är en man som är misstänkt), de 16 900 anmälda sexualbrott under 2010 (där  det i 98% av fallen är en man som är misstänkt). På dessa siffror räknar man med ett mörkertal på 4/5 våldsbrott som inte anmäls och 80-90% sexualbrott som inte anmäls. Skribenten är mer än välkommen att besöka Brottsförebyggande rådets hemsida, och läsa på.

Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem och sker systematiskt. Och vi reducerar inte de höga talen till blott siffror på ett papper, utan det är kvinnor. Kvinnor med namn, vänner, barn, framtidsdrömmar.

Nej, vi kommer inte att gräva ner yxan. Kampen är lika viktig idag som någonsin.

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: