Dagens syster- Hanna Hellquist!

Detta blir som en uppföljare på inlägget ”Lite statistik för ‘världens mest jämställda land'”.

Som jag skrev då, så lyssnade jag på morgonpasset i P3, där en man från Statistiska Centralbyrån (SCB) kom och pratade om SCB:s statistiska årsbok. Hanna Hellquist är en av programledarna på morgonpasset i P3, och hon har fått mycket skit för att hon sagt i radio att hon är feminist. Idag skriver hon på Dagens Nyheter en krönika med namnet ”Hanna: Var finns den här feminismen?”.

Väldigt bra krönika, där hon precis som vi gjorde för några dagar sedan, belyser ojämställdheten mellan kvinnor och män i Sverige. Hon tar bland annat upp skillnaden i tid som kvinnor och män lägger på städning i Sverige. Jag citerar: ”Den genomsnittliga svenska kvinnan lägger 106 minuter varje dag på att handla, laga mat och städa hemma. Motsvarande tid för män är 69 minuter...”

När hon i radio berättar att hon är feminist, bemöts hon av kommentarer så som dessa: Men GUUUUD Hannisen, skaffa dig en hjärna” och ”Men asså, snälla, ska det vara tillåtet att feminister sitter och smutskastar män i en public service-kanal?

Många blir alltså otroligt provocerade när en kvinna kallar sig för feminist i radio. Samtidigt är det väldigt många (män) som säger att de är för ”jämställdhet” och att de är ”jämställdister” och inte feminister. Jag undrar spontant vad dessa ”jämställdister” tänker göra åt den maktordning i samhället som underordnar kvinnor. Feminism utgår från insikten om att det finns en könsmaktsordning i samhället, och den används som verktyg för att motverka denna. Jag undrar vad ”jämställdisterna” har för plan. För, face it, Sverige är ojämställt. Formella rättigheter, som slopandet av de formella kvinnolönerna på 1970-talet har genomförts, efter just en feministisk kamp för lika rättigheter. Och det är jättebra, men det räcker inte där. Som Hanna konstaterar i sin krönika, så tjänar medelsvensson-mannen nästan 9 000 kronor mer än sin hustru, trots att ”kvinnolöner” inte längre finns inskrivna i dokument och avtal.

Könsmaktsordningen påverkar oss kvinnor på livets alla plan, vare sig det gäller löner, att ta plats i det offentliga rummet eller vem som har makten i våra relationer. Feminismen är både en teori och ett verktyg för att skapa jämställdhet i samhället. För mig är feminismen det mest självklara och konkreta som finns.

Tack Hanna, och alla ni andra medsystrar som vågar stå upp för det ni tror på. Ni är modigast i världen. Vi feminster får ta en hel del skit för våra åsikter, och det kan ta väldigt hårt. För mig finns det  få saker som är så svåra att hantera, som när mina åsikter mot en struktur som känns in på bara skinnet, trycks ner och förlöjligas. Jag är säkert inte ensam om dessa känslor. Men det vi kan göra är att stötta varandra och vara rädda om varandra. För vi kämpar för ett bättre samhälle, med all rätt. Vi kämpar för det mest självklara, och vi är modigast i världen.

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: