Systrar i alla länder, förena er!

Statsministern pratade i sitt jultal om att straffen för kvinnomisshandel måste höjas. Men vad hjälper det när flertalet kvinnor ändå inte vågar anmäla? Visst är det viktigt att de män som döms får mer än villkorligt och besöksförbud. Men det faktiska problemet är snarare ett annat. Förutom normaliseringsprocessen finns det andra faktorer som gör det svårt för en kvinna att lämna sin man. (Jag är medveten om att våld även finns samkönade relationer, och att det finns kvinnor som slår sina män, men det är inte en struktur i samhället på samma sätt, fortsätt läs så kommer jag till min poäng)

Det är bra att statsministern tar upp ett viktigt ämne som våld i nära relationer, men det han missade, av det jag hörde, är hur allting hänger ihop. Mäns våld mot kvinnor hänger ihop med att  66 procent av allt arbete i världen utförs av kvinnor samtidigt som jorden nästan alltid ägs av männen. Mäns våld mot kvinnor hänger ihop med att 99 procent av världens sammanlagda egendom ägs av män och 90 procent av all inkomst i världen går till män.

Det är ingenting man kan blunda för. Det är så det ser ut. Världen över. I vissa länder har man kommit längre med jämställdheten, i vissa andra länder har kvinnan fortfarande inte rätt att begära skilsmässa, ens om hon skulle ha den ekonomiska möjligheten att göra det. I många länder är det helt tabu att ens prata om kondom, vilket gör att kvinnor är mer utsatta för t ex hiv/aids. Det är inte en ”bögsjukdom” längre. Man kunde kalla det för det när hiv/aids spreds som snabbast i västvärlden, innan bromsmedicinerna kom. Nu ser det annorlunda ut. Nu är det kvinnorna i södra Afrika som smittas i högre utsträckning än männen. Framför allt unga kvinnor. Att föreslå kondom är som att anklaga partnern för otrohet. Därför gör man det inte.

Den här texten kanske blev lite osammanhängande men det kanske är just det som gör den sammanhängande. Vare sig man kollar på ekonomin eller hälsan så finns det en skillnad i hur det ser ut mellan männen och kvinnorna. Världen över. Där har ni strukturen. Att vara feminist är att se den här strukturen, och att vilja göra något åt det. Är du feminist?

 

Annonser

2 responses to “Systrar i alla länder, förena er!

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: