Beklämmande

Läste detta på Aftonbladet idag: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14065574.ab

Lite kortfattat handlar det om att en tredjedel av personalen på Södersjukhuset i Stockholm anser att kvinnans personlighet leder till misshandel. Jag tycker att detta är så sjukt beklämmande, och nästan ännu mer beklämmande när detta handlar om vårdpersonal som är de som ska ta hand om de misshandlade kvinnorna som kommer och söker vård. Enligt Brottsförebyggande Rådet så gjordes år 2010 27 312 anmälningar av misshandel mot kvinnor över 18 år, och i 85% av fallen var den misstänkta en man. Dessutom finns ett stort mörkertal- Brottsförebyggande Rådet har i tidigare studier uppskattat att endast vart femte sådant fall anmäls till polisen.

Det är helt sjukt. Allting. Kvinnor misshandlas av sina män. Det kan ta emot så oerhört mycket att anmäla, då gärningsmannen oftast är någon man känner och har en nära relation till, att man är rädd för att det ska leda till ytterligare våld, med mera med mera. De kvinnor som ändå tar steget och anmäler blir sedan bemötta med misstänksamhet.

Detta följer så tydligt det jag och Sunniva har skrivit tidigare, angående påförande av skuld och skam: att man hela tiden letar efter någonting i kvinnans beteende eller utseende som gör att man kan lägga över skulden på henne. Att resonera som den tredjedelen av personalen på Södersjukhuset och hänvisa till kvinnans personlighet, är bara ytterligare ursäkter för att föra över skuld och skam på kvinnan istället för att erkänna att mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem.

För det är ett samhällsproblem. Vi ser strukturer i samhället som underordnar kvinnor som grupp, och när män som grupp brukar våld så är detta ett maktutövande. Det är när vi erkänner att mäns våld mot kvinnor inte handlar om enskilda fall, och att de inte beror på kvinnans beteende, som vi kan arbeta mot det. Det är när vi erkänner problemet för vad det är, som vi kan göra någonting åt det.

Annonser

Känner du igen dig?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: